Visiedocument

Beste lezer,

in deze tekst schetsen we een beeld van ons plan om woonbuurten te realiseren waar mensen niet groter wonen dan nodig is met een kleine ecologische voetafdruk: prachtig, duurzaam, energiepositief, levensbestendig, klaar voor de toekomst!

Kernwaarden van Klein Wonen Zwolle

 • Niet groter wonen dan noodzakelijk in een open leef- en werkomgeving
 • Een voorbeeld woonwijk: participatie samenleving op wijkschaal
 • Voor alle leeftijden, elke portemonnee en levensloopbestendig
 • Duurzaam met een inspirerende uitstraling naar Zwollenaren
 • Kleine ecologische voetafdruk

Visie

De Vereniging Klein Wonen Zwolle wil meerdere buurten realiseren in Zwolle en omgeving met en voor mensen die klein, sociaal en duurzaam willen wonen.

Klein

We laten ons inspireren door de tiny house beweging: klein wonen dus.

Bij klein zoeken we naar een evenwicht tussen ‘zo klein mogelijk’ en ‘niet groter dan nodig’. Hoe klein is afhankelijk van:

 • het aantal bewoners per woning: ben je alleengaand of een gezin;
 • combineer je wonen en werken;
 • je persoonlijke gevoel bij wat voor jou klein en niet groter dan nodig is.

Om ons te onderscheiden van reguliere woningbouw stellen we als bovengrens woningen van maximaal 70 m2 woonoppervlakte voor gezinnen.

Sociaal

We willen woningen en buurten waar het fijn wonen is met elkaar. Noaberschap, verbondenheid, aandacht voor elkaar zijn daarbij kernwoorden. Buurten met gemeenschapszin en een gezonde sociale cohesie. Buurten voor jong en oud, met respect voor alle denkbare diversiteit. We willen woningen die bereikbaar zijn voor elke portemonnee. Buren die met elkaar voorzieningen en middelen willen delen, die je niet per se zelf nodig hebt. We willen woonbuurten die midden in de samenleving staan. Open naar iedereen en open voor iedereen, betrokken bij en betekenisvol voor wat er lokaal gaande is.

Duurzaam

We willen duurzame woningen en een duurzame woonomgeving. Woningen die in evenwicht met de aarde worden ontworpen en gebouwd en die in gebruik geen ecologische schade veroorzaken. We streven naar milieubewust, klimaatneutraal, circulair: een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. We streven naar een groene buitenruimte om te spelen, te ontmoeten en adem te halen.

Strategie

Klein Wonen Zwolle heeft voor de komende tijd (2022 en volgende jaren) een nieuw woonconcept uitgewerkt om te gaan realiseren. We noemen dit nieuwe woonconcept “BuitenGewoon Zwolle”.

 1. Wonen:

Een woonbuurt waar alle ruimte is voor zelf ontworpen en (zelf)gebouwde kleine woningen. Op wielen en zonder wielen, verplaatsbaar en/of grondgebonden. Bij voorkeur off grid of met aansluiting op duurzame energiebronnen in de omgeving. Een woonbuurt met gemeenschappelijke buitenruimte en een klein privétuintje bij elke woning.

Naast eigendom van de woningen staan we ook open voor huurconstructies.

 1. Locatie:

Aan de rand van de stad met veel natuur om ons heen en een vrije blik in de verte. Eerder in het open veld dan in een bos.

Een woonbuurt en woningen met een officieel adres en met openbaar vervoer in de buurt cq. op loopafstand.

We zoeken de schoonheid in ontwerp en inrichting van het buurtje. De ontwikkeling en inrichting worden door de toekomstige bewoners in onderling overleg ingevuld met het oog op zo min mogelijk verrommeling.

 1. Gemeenschap:

We zoeken naar plekken voor 8 tot 15 woningen. Het liefst met bewoners van 0 tot 101 jaar.

Naast ieders persoonlijke woonruimte willen we een gemeenschapsruimte. Op de eerste plaats voor gemeenschappelijke voorzieningen als wasmachine, douche, logeerkamer, gereedschap, fietsenstalling, bergruimte enzovoorts. En indien realiseerbaar ook voor ontmoeting, gezamenlijke recreatie, workshops, gedeelde werkruimte enzovoort.

We willen een gemeenschappelijke buitenruimte voor ontspanning, moestuin, kippenhok, een kas, eventueel een voedselbos.

Zo min mogelijk parkeerplaatsen, in de buurt van openbaar vervoer en bij voorkeur auto’s om te delen.

De Vereniging

De aarde, de wereld is de tuin waarin we willen leven.

Ons huis het dak om onder te schuilen en je behaaglijk en veilig te voelen.

De vereniging is de plek om elkaar te leren kennen, om wensen en verlangens op elkaar af te stemmen, om samen als mogelijke toekomstige buren dromen te realiseren.

De vereniging is de plek waar mensen, die dit alles willen realiseren, elkaar vinden en ontmoeten. We zijn een vereniging voor jong en oud met respect voor alle denkbare diversiteit. Met elkaar ijken we steeds opnieuw onze visie, missie en strategie.

De vereniging wil een groep zijn van toekomstige buren. In werkgroepen worden zaken uitgewerkt. Het bestuur coördineert en faciliteert en vertegenwoordigt de vereniging naar buiten. Elke drie jaar wordt er een nieuw bestuur gekozen. Binnen de vereniging worden besluiten in consent genomen. Nietde meerderheid van stemmen bepaalt, maar we nemen besluiten waarin alle leden zich gehoord voelen en zich herkennen.

In verenigingsverband zijn we op zoek naar plekken om onze doelen te bereiken.

Afhankelijk van een mogelijke plek worden bovenstaande wensen met elkaar verder uitgewerkt en concreet gemaakt.

De Vereniging Klein Wonen Zwolle heeft zich de afgelopen jaren ingezet voor een woonbuurt in de nieuwbouwwijk De Tippe in Zwolle. Die ontwikkeling is ondertussen zover dat er een nieuwe vereniging is opgerichte (2021) van en voor mensen die daar willen gaan bouwen en wonen. En nu zet de vereniging zich in voor het nieuwe woonconcept.

21 juni 2022