Excursie naar Tiny House Community ‘Klein Zuidbroek’ te Apeldoorn

Zaterdag 12 maart is de vereniging Klein Wonen Zwolle naar de Tiny House Community ‘Klein Zuidbroek’ in Apeldoorn afgereisd. In de ochtend verzamelden we bij de poort van dit tiny wijkje. Een heel aantal leden hadden koffie, thee en lekkers meegenomen. Dus we begonnen goed aan deze inspirerende dag in de voortuin van de bewoners.

Eén van de bewoners, Bouke, heeft ons deze dag meegenomen in hun weg naar het klein wonen in Apeldoorn. We mochten binnenkijken in 4 van de 10 huizen en daarna heeft Bouke ons verteld over het bouwen van een tiny house en het opzetten van een goed samenwerkende community.

Aangezien we met een grote groep waren, werden we opgesplitst in kleine groepen. Dit maakte de rondleidingen in de huizen immers een stukje makkelijker. De huizen verschillen aanzienlijk van elkaar. We hebben een zeer minimalistische woning gezien die erg strak was ingericht, maar ook een plantrijk huis met versiering aan de muur en mozaïek-betegelde wanden. Er was zelf een tiny house waar een piano in stond en een huis zonder meubilair. Het werd wel duidelijk dat het klein wonen op ontzettend veel verschillende manieren kan worden ingericht.

We zijn ook rondgeleid over het terrein. Hier hebben we gezien dat bij elk huis de stroom wordt opgewekt met zonnepanelen. Slechts één woning heeft ook een aansluiting met het stroomnetwerk. Voor de rest lukt het hun goed om zelfvoorzienend te leven. Een voorbeeld daarvan is dat ze het regenwater opvangen en weer hergebruiken.

Op het terrein van de community in Apeldoorn is ook een plek gemaakt om bij elkaar te komen. Er zijn moestuinen, een kas met eigen gewassen en een stuk grond met permacultuur. Om het terrein heen is een strook met bloemen gezaaid en aan de andere kant wordt geëxperimenteerd met een voedselbos.

Een van de tips bij het opzetten van een community is om het samen te doen en elkaar al goed te leren kennen voordat je samen een wijk gaat opbouwen. Dat is precies waar me bij de Vereniging Klein Wonen Zwolle ook actief mee bezig zijn.

Als je ook enthousiast wordt van dit verhaal of kansen ziet om te helpen van het realiseren van zo’n woonbuurt in Zwolle, neem dan contact op!

Wil je ook een keer kijken in Apeldoorn? Ze houden wel eens een open dag, dus houdt https://kleinzuidbroek.nl/ of www.hetbewustestel.nl dan in de gaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *